Monday, July 31, 2017

Myanmar 02: Shwedagon Pagoda ~ Mahkota Emas Burma Yang Menakjubkan

Tags


8 Disember 2016 - Hari Kedua di Yangon, Myanmar.

Bangun seawal 6.00 pagi dan bersiap untuk ke Shwedagon Pagoda lebih kurang 3km jarak dari penginapan kami. Apapun sebelum tu kenalah sarapan dahulu. Tempahan penginapan kami selama dua malam disini sudah termasuk sarapan.

Pemandangan di luar penginapan kami

Menu untuk tiga orang, boleh tahan juga

8.30 pagi selesai sarapan dan cari teksi untuk ke Shwedagon Pagoda. Staf guest house beritahu tambang teksi ke Shwedagon pagoda dan mana-mana destinasi sekitar kota Yangon ialah 2000 - 3000 kyat. Tidak perlu menunggu lama kami sudahpun berada dalam teksi menuju destinasi. Kami diturunkan di kawasan parking pintu masuk utama, kami sebagai penumpang kena bayar tiket masuk teksi 1000 kyat.

Menuju Shwedagon Pagoda

Untuk pengetahuan, pelancong asing dikenakan bayaran tiket masuk ke Shwedagon Pagoda sebanyak kyat @ RM25.00 seorang. Mungkin kami boleh menyamar sebagai penduduk tempatan tapi agak mustahil sebab kami dilihat dan acap kali dikatakan sebagai pelancong sama ada dari Thailand, Filipina atau Taiwan. Uhhhhh, bangga? ada la sikit.

Jom masuk! tapi kenalah ikut peraturan yang ditetapkan. Semua pengunjung sama ada warga asing atau tempatan tidak dibenarkan menggunakan alas kaki (kasut/selipar). Jadi kena buka dan berkaki ayam. Oleh itu, pastikan membawa bakul plastik untuk menyimpan kasut dan selipar supaya mudah untuk dipegang. Kalau terlupa bawa bakul plastik, ada dijual disini. Kami bayar 5000 kyat @ RM15.00 untuk tiga bakul plastik. Gila punya mahal untuk bakul plastik!😢

Ikut arah laluan penduduk tempatan

Nah...stupa @ Shwedagon Pagoda!

The gold seen on the stupa is made of genuine gold plates, covering the brick structure and attached by traditional rivets.

Kebanyakan penduduk tempatan dan pelancong asing datang ke sini untuk berdoa dan melakukan ritual keagamaan terutamanya yang beragama buddha.

Ritual dan doa

Ritual dan doa

Ritual dan doa

Sorry ya miss menganggu pula

Ritual dan doa

Ritual dan doa

Ritual dan doa

Kami melakukan satu pusingan 360 darjah mengelilingi Shwedagon Pagoda. Kompleks pagoda ini sangat luas dan dipenuhi dengan senibina yang menakjubkan. Kombinasi warna kuning keemasan, hijau, perang dan putih menjadikan kompleks pagoda ini kelihatan sangat mewah. Tapi cuaca disini agak panas menjelang tengah hari. Saya nasihatkan datanglah disini pada sebelah pagi ketika lantai pagoda masih sejuk. Kompleks pagoda ini dibuka bermula 6.30 pagi sehingga 10.00 malam setiap hari. Jom lihat apa yang ada di Shwedagon Pagoda yang terletak di puncak bukit Singuttara ini.

View sekitar Shwedagon Pagoda

View sekitar Shwedagon Pagoda

View sekitar Shwedagon Pagoda

View sekitar Shwedagon Pagoda

Sami Buddha

Patung Buddha

Bergambar untuk diri sendiri

Kekuatan ahli rombongan...😀😀

Panas, penat dan dahaga mengelilingi kompleks pagoda? Jangan risau, air minum ada disediakan disini.

Minumlah tanpa ragu-ragu

Setelah puas mengelilingi kompleks pagoda, kami pun keluar dari sini untuk menuju ke Aung San Stadium. Boleh keluar di mana-mana pintu masuk/keluar tapi kami memilih untuk keluar melalui Eastern stairway kerana lebih dekat untuk ke Aung San Stadium. Semua pintu masuk dan keluar ada pemeriksaan keselamatan.

Laluan keluar dan masuk

Barangan dijual sepanjang laluan keluar

Jual burung pipit dan "burung"

Masuk dan berkaki ayam

Yang penting bedak tanaka.

Beli mix fruit disini @ 500 Kyat

Tak nak beli sebab tak pakai bedak tanaka

Babai Shwedagon Pagoda

Sekitar 12.00 tengah hari kami meninggalkan Shwedagon Pagoda dan berjalan kaki ke Aung San Stadium. Jarak lebih kurang 1km setengah.

Kesimpulan kami untuk Shwedagon Pagoda, WAJIB dikunjung jika melancong ke Yangon! The Shwedagon Pagoda is the single most important religious site in all of Myanmar, nah begitu!. 

Obama dan Hillary ~ 19 November 2012

Nak tahu lebih lanjut berkaitan Shwedagon Pagoda? Boleh baca diWikipedia dan disini atau terus ke laman rasmi Shwedagon Pagoda.

Bersambung...

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon

Perkongsian Pintar