Saturday, July 22, 2017

Sri Lanka 05: Tasik Kandy

Jom ke tasik Kandy!

Tapi sebelum kesana, korang baca dulu apa istimewanya tasik Kandy ni sehingga menjadi salah satu tarikan pelancongan di Kandy.

Kandy Lake, also known as Kiri Muhuda or the Sea of Milk, is an artificial lake in the heart of the hill city of Kandy, Sri Lanka, built in 1807 by King Sri Wickrama Rajasinghe next to the Temple of the Tooth. Over the years, it was reduced in size. It is a protected lake, with fishing banned. There are many legends and folklore regarding the lake. One such is that the small island at its center was used by the king's helm for bathing and was connected to the palace by secret tunnel.

Kandy Lake, the main body of water in Kandy in central Sri Lanka, is a man-made lake created in 1807 by the last Sinhalese king of Kandy, Sri Wickrama Rajasinghe, using forced labor. Deveda Moolacharya is considered the architect of the Kandy Lake. The king used land which was a paddy field to create the lake. The king first built a dam across the paddy fields, starting from the Pattiruppuwa (Octogen) side, where the steps leading into the lake by the Mahamaluwa (Esplanade) are still visible, stretching across to the Poya-maluwa. The dam, upon which a roadway was constructed, allowed the king to go across to the Malwatte Vihare.

According to D’Oyley, the dam was constructed between 1810–1812. It stands as an indictment of the excesses of the Kandyan monarchy for wasting away national resources to build an ornamental lake at a time when the kingdom was under serious threat. When a hundred of his advisors advised King Sri Wickrama Rajasinghe against building the lake, he had them impaled on the reservoir bund of the paddy field which he was converting into the ornamental lake. It was not long before the British captured him, with help from his own noblemen disgruntled by his irrational policies.

Kandy Lake has a perimeter of 3.4 kilometres (2.1 mi) and a maximum depth of 18 metres (59 ft). A decorative wall, called Walakulu wall, runs for 630 metres (2,070 ft) along the banks of the Kandy Lake. In the middle of the lake is an island housing the Royal Summer House. Sri Dalada Maligawa, or Temple of the Sacred Tooth Relic, is located beside the lake across the road. On the opposite side of the road from the Temple of the Tooth Relic is the Royal Bathhouse.

The Kandy Lake offers a place for a stroll or a jog. The shady path surrounding the lake provides a view of the hills and the town. The lake was created in 1807 by the last Sinhalese King. It is situated by the side of the Temple of the tooth relic. The Malwatte temple, one of the two head temples of the Siyam Nikaya sect of Theravada Buddhism, is also located overlooking the lake. Sri Wickrama Rajasinghe, the last king of Kandy, decorated the lake with the "walakulu" (clouds) wall.

Baca, jangan tak baca pulak. Maklumat tu saya copy & paste je dari page Wikipedia.

Tasik Kandy bukanlah tasik yang terbentuk secara semulajadi tapi merupakan sebuah tasik buatan manusia. Walaupun tasik buatan manusia, ianya masih cukup indah untuk dinikmati mata manusia.

Untuk makluman di kawasan tasik Kandy ni banyak burung hitam berterbangan terutamanya pada waktu malam. Silap haribulan akan dihujani taik burung. Saya dah kena! Celaka! haha..!

Kami menghabiskan masa yang panjang berjalan dan melepak di sekitar tasik Kandy. Habis kami melakukan satu pusingan penuh tasik tersebut. Jom layan pemandangan sekitar tasik Kandy.

Kandy Lake

Kandy Lake

Kandy Lake

Setelah melakukan satu pusingan penuh mengelilingi tasik Kandy. Kami memutuskan untuk melakukan pendakian setinggi 300 meter (agaknya la) ke salah sebuah bukit yang terdapat berhampiran bandar Kandy. Matlamat pendakian adalah untuk sampai ke point of the view. Di point of the view ni kita boleh melihat pemandangan hampir keseluruhan tasik dan juga bandar Kandy.

Kandy Lake - point of the view

Kandy Lake - point of the view

Wefie dulu

Kami melepak di the view sehingga matahari terbenam. Pada pendapat saya, tempat ini wajib dikunjungi jika berkunjung ke Kandy untuk melihat pemandangan bandar Kandy dari atas. Sunset juga sangat menarik untuk dinikmati disini. Dijamin anda tidak akan menyesal bersusah payah mendaki untuk sampai ke the view kecuali sunset tidak menjadi atau hujan.

Sekitar pukul 6.30 petang, matahari telahpun terbenam. Kami memutuskan untuk menuruni bukit dengan berjalan kaki dengan pantas. Banyak anjing menyalak di sekitar laluan turun. Kena berhati-hati kerana laluan turun agak tersorok. Jika anda risau dengan kegelapan dan anjing serta tak mahu mendaki dengan kaki, boleh sahaja gunakan tuk-tuk.

Sunset

Hari telahpun gelap. Badan dah penat. Perut juga minta diisikan. Oleh itu, sebelum kami kembali ke hotel, kami singgah makan terlebih dahulu. Malam ni tak nak makan 'dosa' cukuplah dengan 'dosa-dosa' tengah hari tadi. Laluan kembali ke hotel ada restoran KFC. Kami masuk dan makan disini.

Sedap

Selesai makan sekitar pukul 8.30 malam. Kami terus kembali ke bilik hotel. Sucikan diri dan masuk tidur kerana esok kami kena bangun awal untuk menaiki bas ke Sigiriya.

Good night...

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon

Perkongsian Pintar