Wednesday, September 13, 2017

Myanmar 04: Jelajah Kota Yangon

Tags

9 Disember 2016

Hari ini adalah hari ketiga kami di Myanmar dan menjadi hari terakhir di kota Yangon sebelum berangkat ke Myawaddy pada jam 9.00 malam. Pada hari terakhir ini, kami rancang untuk merayau sekitar kota Yangon sahaja. Tujuan utama adalah untuk melihat dan mengambil gambar bangunan-bangunan zaman kolonial.

Sebelum itu, kami check out terlebih dahulu dan meminta kebenaran petugas penginapan untuk menyimpan beg kami di lobi. Kami akan kembali semula ke sini untuk mengambil beg tersebut sebelum ke Aung San Stadium sekitar jam 3.00 petang.

8.00 pagi ~ Jelajah kota Yangon bermula dari penginapan (A) ke Botataung Pagoda dan Botataung Jetty (B) seterusnya menyusuri Botataung Road dan Anawrahta Road ke St Mary's Cathedral (C) dan meneruskan perjalanan ke Mahabandoola Park (D) sebelum kembali semula ke penginapan (A) untuk mengambil beg.

Perjalanan kami

Botataung Pagoda

Berikut merupakan beberapa gambar bangunan zaman kolonial di sepanjang perjalanan jelajah kota Yangon;

Lawkanat Art Gallery

Building Building

Colonial Building

Salvation Army Church

St Mary's Cathedral

St Mary's Cathedral ~ antara struktur bangunan yang terindah di kota Yangon. 

Former Ministers Office

AYA Bank Head Office

Yangon City Hall

Yangon Region Court

Bengale Sunni Jameh Mosque

Selesai jelajah kota Yangon.

Sebelum mengambil beg di penginapan kami mengisi perut terlebih dahulu di sebuah restoran berhampiran Mahabandoola Park.

Lunch @ 7000 Kyat

Kesimpulan ~ jika cukup masa bolehlah melakukan jelajah kota Yangon untuk melihat bangunan zaman kolonial. Untuk pengetahuan, kota Yangon sedang pesat membangun dan banyak bangunan lama tinggalan penjajah sudah mula dirobohkan untuk memberi laluan kepada pembinaan bangunan moden. Oleh itu, sebelum semuanya itu lenyap selama-lamanya adalah lebih baik kita melihat dan mengambil gambar sebagai simpanan untuk generasi akan datang.

Projek Moden

Gambar di atas merupakan salah satu contoh pembinaan projek moden berhampiran Bogyoke Aung San Market ~ An artist's impression of the project carried out by Yoma to develope the former headquarters of the Burma Railways Company into a five-star hotel ~ Sedang dalam pembinaan ketika ini. 

Bersambung...

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon

Perkongsian Pintar