Wednesday, February 28, 2018

Graha Maria Annai Velangkanni ~ Gereja Terunik di Kota Medan

Medan ialah ibu negeri Sumatera Utara, Indonesia. Medan juga merupakan bandar pelbagai kaum dan agama. Majoriti penduduk Medan ialah suku Batak Mandailing dan suku Jawa, namun terdapat juga kaum India, Cina, Aceh, Minangkabau, Melayu Riau, dan lain-lain. Selain itu, Medan adalah bandar terbesar di pulau Sumatera dan juga bandar ke-3 terbesar di Indonesia selepas Jakarta dan Surabaya.

Di kota Medan inilah terletaknya sebuah gereja Katolik yang sangat unik, iaitu Gereja Graha Maria Annai Velangkanni. Gereja ini dikatakan unik kerana seni binanya lebih menyerupai kuil Hindu berbanding sebuah gereja.

Gereja Graha Maria Annai Velangkanni

Gereja Graha Maria Annai Velangkanni ini terletak di Taman Sakura Indah, Jl. Sakura III No. 10, Tanjung Selamat, Medan, Sumatera Utara.

Gereja ini dibina pada tahun 2001 dan siap pada tahun 2005. Pembangunannya diselia oleh Paderi James Bharata Putra dan dibantu ahli konstruksi bangunan. Paderi James Bharata Putra yang berasal usul dari Selatan India juga merupakan orang yang bertanggungjawab mereka bentuk bangunan gereja ini. Sebab itulah bentuk gereja ini menyerupai kuil Hindu. Gereja tersebut didirikan untuk memenuhi keperluan rohani umat Katolik berketurunan India yang ramai di Medan.

Hanya terdapat dua Velangkanni di dunia iaitu di Medan dan satu lagi di Selatan India dengan saiz yang lebih besar. Gereja Graha Maria Annai Velangkanni dibuka kepada kunjungan umum tanpa sebarang bayaran.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon

Perkongsian Pintar