Tuesday, February 27, 2018

Myanmar 06: Perjalanan Menaiki Bas Sepanjang Malam Ke Myawaddy

Tags

10 Disember 2016 ~ Hari terakhir di Myanmar.

Perjalanan menaiki bas ke Myawaddy bermula dari Aung Mingalar Highway Bus Station di Yangon. Bas bergerak dari Yangon pada 9 Disember 2016 jam 9.00 malam. Jalan raya bertar sepenuhnya. Sepanjang perjalanan bas akan berhenti di beberapa perhentian untuk memberi peluang kepada penumpang mengisi perut dan pergi ke tandas. Selain itu, bas juga akan menurunkan dan mengambil penumpang di sepanjang perjalanan jika ada kerusi kosong.

Hentian kedua

Hentian kedua ~ hari masih gelap sekitar 5.30 pagi waktu tempatan. Makan biskut dan minum nescafe sahaja. Selepas hentian kedua, sambung perjalanan dan tidur. Kami terbangun, jam menunjukkan pukul 8.13 pagi.

Memandangkan hari dah terang, kami terus berjaga sambil melihat pemandangan sekeliling. Kami menjangkakan sebentar lagi akan tiba di bandar Myawaddy berpandukan papan tanda yang terdapat di tepi jalan. Bas mengurangkan kelajuan, bergerak perlahan seterusnya berhenti ditepi jalan raya.

Kami diturunkan di hadapan deretan kedai yang berhadapan dengan bangunan gereja Christian Baptist Church.

Christian Baptist Church

Semua penumpang diarahkan turun disini. Kami sebenarnya terpinga-pinga kerana tidak menjangkakan akan diturunkan disini. Kami bertanya kepada pengusaha kedai ditempat kami diturunkan; "berapa jauh ke sempadan Myanmar-Thailand dari sini?" Pengusaha kedai mengatakan lebih kurang 1 km. 

Kami memutuskan untuk berjalan kaki sahaja sambil melihat-lihat bandar Myawaddy. Seperti biasa ramai pengusaha tuk-tuk/ motosikal berusaha mencari penumpang dan mendekati kami agar menggunakan perkhidmatan mereka. Ada kalanya mereka sedikit mendesak. Kami katakan saja tidak dan terus berjalan kaki ke sempadan.

1 km ke checkpoint

Tidak lama kemudian kami tiba di gerbang yang menjadi pusat pemeriksaan imigresen dan keselamatan (ICQ) Myawaddy di sempadan Myanmar-Thailand.

Gerbang ICQ Myawaddy

Selagi semua dokumen lengkap, urusan di bahagian imigresen adalah mudah dan lancar tanpa sebarang masalah. Selesai urusan keselamatan, kami sudahpun melepasi pusat pemeriksaan sempadan Myanmar dan menuju ke Thai-Myanmar Friendship Bridge.

Gambar diambil dari arah Thailand

Berjaya melepasi pusat pemeriksaan sempadan Myanmar tanpa masalah. Seterusnya berjalan kaki menuju ke sempadan Thailand melalui Thai-Myanmar Friendship Bridge ~ akan ditutup pada jam 8.00 malam setiap hari.

Menuju Mae Sot, Thailand

Myanmar < | > Thailand

Moei River ~ sungai yang memisahkan Myanmar dengan Thailand. Nah! kami berada betul-betul di garisan pemisah sempadan antara Myanmar dengan Thailand.

Bye-bye Myanmar

Si anjing hitam berada dalam sempadan Myanmar, kami pula didalam sempadan Thailand. Di kawasan inilah kenderaan dari Myanmar yang memasuki Thailand akan bertukar arah pemanduan dari kiri ke kanan. Kenderaan Thailand pula bertukar arah dari kanan ke kiri apabila memasuki Myanmar.

Welcome to Thailand!

Kami melepasi sempadan Myanmar pada jam 9.30 pagi tanpa sebarang masalah dan bersedia memasuki pusat pemeriksaan keselamatan di sempadan Thailand. Maka berakhirlah sudah episod perjalanan kami selama 4 hari 3 malam di Myanmar. Destinasi seterusnya ialah bandar Tak yang terletak 100 km dari sempadan untuk mendapatkan bas ke Chiang Rai yang terletak di bahagian utara Thailand.

~TAMAT~

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon

Perkongsian Pintar